تفاوت آرد سنگک با لواش چیست و چرا دانستن تفاوت آرد سنگک با لواش به شما کمک کی کند تا نحوه ی پخت نان را بهتر بدانید؟ به زبان سادهتر نان مورد علاقه شما کدام است؛ سنگک یا لواش؟ شاید هم برای هر غذا یا وعده خاصی، یکی را میپسندید و تعصبی روی نانی که میخورید، ندارید. طعم، اندازه و خواص این دو نان با هم متفاوت است، تفاوتی که مهمترین دلیلش، ویژگیهای آرد هر کدام از این نانهاست. شاید باورش سخت باشد اما این همه تفاوت فقط از چند تغییر کوچک به وجود میآید.
بیشتر بخوانید: آرد تافتون و لواش
سبوسگیری
مهمترین تفاوت آرد سنگک با لواش در سبوسگیری ایجاد میشود. سبوس، پوسته خارجی دانههای غلات مانند گندم، جو و برنج است. این پوسته مملو از فیبر، ویتامینها، مواد معدنی و آنتیاکسیدانهاست که در پروسه تهیه آرد، بخشی از آن جدا میشود.
سبوسگیری آرد سنگک حدود 10 تا 15 درصد و کمتر از آرد لواش است که 20 تا 25 درصد سبوسگیری آن انجام میشود. این عدد در آرد سفید 75 تا 85 درصد است. در سبوسگیری صنعتی، دانههای گندم با استفاده از دستگاههای مدرن و اتوماتیک آسیاب میشود؛ در این مرحله ، سبوس در چند نوبت از آرد جدا میشود.
آرد سبوسگیری شده صنعتی، کیفیت و یکنواختی بالایی دارد و بهداشتی است؛ ضمن اینکه با سرعت بالایی این کار انجام میشود اما مانند هر پدیده دیگری، روی دیگری هم دارد. جدا کردن سبوس از دانه، ارزش غذایی آرد را پایین میآورد. از طرفی آرد سبوسگیری شده، طعم و عطر ملایمتری نسبت به آرد سبوسدار دارد.
یکی از مهمترین تفاوت آرد سنگک با لواش
رنگ آرد نان سنگک تیرهتر است. برای به دست آوردن این آرد در مقایسه با آردهای دیگر مانند آرد نول ، سبوسگیری کمتری انجام میشود. سبوس رنگ تیرهای دارد و وجود آن در آرد، رنگ آرد و به تبع آن نان را تیرهتر میکند. ضمن اینکه آرد نان سنگک معمولاً با استفاده از آسیابهای سنگی یا غلطکیهای سنگی آسیاب میشود. این نوع از آسیابها، سبوس را به طور کامل از آرد جدا نمیکند و ذرات ریز سبوس در آرد باقی میماند.
این در حالی است که آرد لواش با استفاده از آسیابهای فلزی و غلطکیهای فلزی آسیاب میشود. این تفاوت در روند آسیاب باعث میشود سبوس آٰرد لواش به طور کامل جدا میکند. رنگ آٰرد سفیدتر و در نهایت نان سفیدتری پخته میشود.
طعم و مواد مغذی
آردی که برای نان سنگک استفاده میشود طعم و عطر قویتری دارد. بخش زیادی از این موضوع به کامل بودن آرد مربوط است. آرد نان لواش در مقایسه با سنگک طعم و عطر ملایمتر دارد که از سفیدی و گرفتن سبوس بیشتر ناشی میشود. بود و نبود همین پوسته به ظاهر بیاهمیت، ارزش غذایی این آردها را هم تغییر میدهد. آرد سنگک فیبر، ویتامینها و مواد معدنی بیشتری نسبت به آرد لواش دارد.
آرد سنگک به دلیل سبوسگیری کمتر، ارزش غذایی بالاتری دارد؛ در مقابل آرد لواش به دلیل سبوسگیری بیشتر، هضم آسانتری دارد. فراموش نکنید که مصرف نانهای سفید به دلیل کالری و قند بالا، باید در حد اعتدال باشد؛ به ویژه برای بیماران دیابتی و افراد باردار. مبتلایان به بیماری سلیاک (یک بیماری خودایمنی گوارشی) باید از مصرف آرد نان سنگک خودداری و آن را با نانهای دیگر مانند نان سفید یا نان لواش جایگزین کنند.
با آرد سنگک چی درست کنیم؟
آردی که برای نان سنگک استفاده میشود انحصارا برای این نان نیست! میتوان در موارد زیادی آن را جایگزین کرد و خوراکیهای دیگری با آن تهیه کرد؛ مثلا با استفاده از آرد سنگک، نان تافتون ضخیم و خوشمزهتری آماده میشود. بسیاری از نانهای فطیر محلی هم با این آرد تهیه میشود.
گلوتن بالا یکی از تفاوت آرد سنگک با لواش
آرد سنگک به دلیل داشتن گلوتن بالا، برای پخت یک نان پیتزای حجیم و پفدار هم گزینه مناسبی است؛ البته نه برای مصرف خانگی. آنچه در بازار برای مصرف خانگی استفاده میشود آردی آماده است و افزودنیهای لازم را دارد. اگر قصد استفاده از آرد سنگک را برای این کار دارید، اندازه مخمر و نمک و دیگر موارد را به دقت رعایت کنید.
انواع نان روغنیهای هم با آرد سنگک طعم و عطر دلپذیرتری پیدا میکند. این نانها عمدتا ضخیم هستند و استفاده از آرد سنگک برای آنها بهتر از دیگر آردهای موجود در بازار است.
آرد سنگک برای غذا و دسر
یکی از تفاوت آرد سنگک با لواش ، استفاده از آرد در دنیای آشپزی امروز فقط به نانها محدود نمیشود. برای ترد و طعمدار کردن بعضی غذاها یا حتی دسرها این آرد انتخاب مناسبی است. انواع کوکو به ویژه کوکوی سیبزمینی با آرد سنگک طعم و مزه جدیدی پیدا میکنند. سبوس موجود در آرد طعمی موثر دارد. همچنین آرد، آب مواد اولیه را به خود میگیرد و از وا رفتن غذا جلوگیری میکند.
برای کتلت هم، استفاده از این آرد، انسجام و پف بیشتری به غذا میدهد. سمبوسه محبوب مردم جنوب، با آرد سنگک ضخیمتر و خوشمزهتر خواهد شد. در کنار عطر تند ادویهها و انواع سسها، آٰرد سنگک هم طعمی دو چندان به این غذا میدهد.
برای دسرها و شیرینیها هم میتوان از این آرد کامل استفاده کرد؛ به ویژه در آنهایی که تیره شدن رنگ، تاثیر زیادی در محصول نهایی ندارد. کلوچه با آرد سنگک طعم و عطر خوبی پیدا میکند. کلوچه هم مانند نانهای روغنی و فطیر، در هر منطقه از شمال کشور به شکلی خاص و با ادویههای بومی تهیه میشود و شیرینی محبوبی برای همگان است.
آرد سنگک برای پنکیک هم توصیه میشود. این آرد باعث میشود صبحانه شما پفکیتر شود. آرد سنگک همین تاثیر را بر انواع کیک دارد؛ کیکهای اسفنجی با این آرد طعم و مزه جدیدی پیدا میکند؛ برای یکبار هم که شده امتحان کنید.
آرد سنگک به دلیل سبوسگیری کمتر، چسبندگی بیشتری دارد و ممکن است کار با آن کمی سخت باشد. برای پخت شیرینی یا غذا با آن ممکن است نیاز به دقت بیشتری در تنظیم مقدار آب و سایر مواد اولیه داشته باشید.
آرد نان سنگک زیر ذرهبین
یکی از مهمترین تفاوت آرد سنگک با لواش این است که آرد سنگگ برای افرادی که داخل رزیم لاعغری هستند، مناسب تر از آرد لواش است، چون آرد سنگک به دلیل سبوسگیری کمتر، فیبر بیشتری دارد. این نوع کربوهیدرات به هضم غذا کمک و از یبوست جلوگیری میکند؛ باعث احساس سیری هم میشود. همچنین ویتامینها و مواد معدنی بیشتری مانند انواع ویتامین B، آهن و منیزیم دارد. این ویتامینها و مواد معدنی برای سلامتی ضروری هستند.
با این وجود آرد سنگک به دلیل داشتن گلوتن، برای افراد مبتلا به بیماری سلیاک مضر است. به دلیل سبوسگیری کمتر، هضم آن هم برای برخیهادشوارتر است. همچنین قیمت بالاتری دارد. آرد سنگک به دلیل سبوسگیری کمتر، چسبندگی بیشتری دارد و ممکن است کار با آن کمی دشوارتر باشد.
سبوس به دلیل فیبر بالا، کلسترول خون را کاهش میدهد و خطر بیماریهای قلبی عروقی را کم میکند. سبوس به دلیل فیبر بالا، قند خون را کنترل میکند و خطر ابتلا به دیابت نوع دو را کاهش میدهد. در نهایت، انتخاب آرد نان سنگک برای مصرف در غذا یا شیرینی و دسرها، به سلیقه افراد و وضعیت سلامتی تکتک افراد خانواده بستگی دارد.
اگر به دنبال نانی با ارزش غذایی بالا و طعم و عطر دلپذیر هستید، آرد سنگک گزینه مناسبی است با این حال شرایط تغذیه خود را ضمن مشورت با متخصص در نظر بگیرید و ادامه دهید. در این محتوا در رابطه با تفاوت آرد سنگک با لواش صحبت کردیم، باز هم اگر در رابطه با تفاوت این دو سوالی داشتید، حتما در بخش کامنت ها بپرسید.